Доводи, чому Пекло не існує

Більшість християнських віруючих скаже вам, що Пекло — це місце покарання грішників і лиходіїв. Чи має ця ідея біблійне підставу? За Римлян 6: 7 «Померлий звільнився від гріха» Якщо гріхи людини очищаються смертю, то що таке Пекло?

6:23 говориться, «заплата за гріх є смерть, а дар Божий вічне життя» Зверніть увагу, немає жодної згадки про засудження грішників до вічного катування, вони просто не отримують винагороду вічного життя.

Точно так само, 2-е Солунян 1: 9 говорить, що покарання  не вогняне катування, але руйнування. Іоанна 3:36 заявляє, «не побачите [вічне] життя.» Джуд 1: 7 згадує «вічний вогонь», але тільки в контексті Содому і Гоморри, які в буквальному сенсі є вогонь вічний Божого гніву.

Доводи, чому Біблійні Пекло не існує

Але якщо місце вічних мук дійсно призначене в якості невід’ємного компонента християнства, безперечно дивно, що Біблія не звертає уваги на це.

З християнської точки зору, ідея пекла не тільки надзвичайно жорстока, але повністю надмірна. Чи буде Бог, описуваний в Біблії як «Бог істини», піддавати грішника безкінечного покаранню, якщо він справедливий і неупереджений?

1 Івана 4: 8 говориться, що Бог є Любов. Чи буде люблячий батько вічно мучити свою дитину в якості покарання, навіть якщо дитина зробила щось серйозне? Второзаконня 19:21 класно заявляє «око за око» — це основа рівного покарання, що не в’яжеться з ідеєю нескінченної муки як відплати за гріхи у короткому земному житті.

Доводи, чому Біблійні Пекло не існує

У Єремії 7:31: «Вони побудували високі місця Тофета в долині Бен Енномових, щоб спалювати синів своїх і дочок своїх у вогні — таке не може увійти в мою голову». Якщо ідея спалювання людини у вогні так неприваблива для Бога, що він навіть не тримає цього в думках, то що таке пекло?

Пророк Йона був в «череві пекла», а Давид наполягає, що Бог буде з ним навіть у пеклі. Навіть Ісус з’являється в пекло після смерті на хресті. Це не має сенсу, тому що Біблія неодноразово заявляє, що пекло включає в себе відділення від Бога. Так чому ж Давид впевнений, що Бог буде з ним там?

Справді, якщо Бог з Давидом, чому він в Аду? Відповідь у тому, що сенс різних грецьких і єврейських слів разом перекладається терміном «Пекло». Наприклад, Аїд, Пресподня, Тартар і Геєнна — мають дуже різні значення в їх оригінальному контексті. Аїд і пекло, приблизно еквівалентні слова грецькою мовою та івритом, не можуть бути переведені як «місце муки», яке зазвичай мають на увазі під словом «пекло» в даний час. Кращий переклад може бути «могила» або «життя після смерті».

Багато плутанини і нерозуміння було викликано через ранніх перекладачів Біблії наполегливо трактують пекло, Аїд і Сканту від слова «пекло», істотно внесли плутанину.

Якщо «Аїд» і «Пекло», не відповідають сучасним сприйняття Ада, залишається «Геєнна». («Тартар» також іноді перекладається як «пекло», але цей термін тільки з’являється один раз в Біблії, і не по відношенню до людей).

«Геєнна», з Матвія 5:30: «Якщо ваша права рука спокушає тебе, відітни її і кинь від себе. Це краще для тебе, щоб втратити одну частину свого тіла, ніж всьому тілу відправитися в пекло.» Страшно, чи не так ?

Це все зводиться до полеміки з приводу точного сенсу про «геєні». Саме слово в перекладі з грецького означає «долина синів Енномових» і відносяться до фактичний долині недалеко від стародавнього Єрусалиму. Долина вперше з’являється в Старому Завіті як місце вогненних жертвопринесень язичницьких дітей, які тривають принаймні до 2-я Царства 23:10, що описує, як Йосія розорив місце, щоб «жодна людина не міг свого сина чи свою дочку через огонь Молоху «.

До часу Ісуса цей термін був використаний в переносному сенсі і відноситься до місця вогняного знищення. Долина геєни, по суті, стала місцем спалювання міського сміття і тіл злочинців і опальних. Ця традиція досить стара, але не підтримує будь-яких речових доказів, що в геєну відправлялися також душі. У кожному разі, жодна з посилань на геєну не припускає будь-яких вічних мук. Звичайно, пожежі геєни описані як вічні, але Ісус спеціально попереджає, що вони будуть використані щоб  «знищити і душу, і тіло».

Так що, ідея пекла зовсім чужа Біблії? Нізащо. У притчі про багача і Лазаря, записано, як ця пара відчувала різку зміну ролі після їх смерті: Лазар несеться з ангелами в блаженне існування в лоно Авраама, а багата людина мучиться в палаючому вогні.

Тим не менш, важливо зазначити, що Біблія не представляє цю історію як реальну. Цю притчу важко назвати серйозним християнським вченням про потойбічне життя.

Біблія також містить посилання на вічну вогненну тортуру в Одкровенні 20: 10-15 «Мучитися день і ніч на вічні віки», яка посилається на «озеро огняне та сірчане», де суб’єкти включають в себе «смерть» і «Аїд», які не є фактично людьми, здатними випробовувати дійсне страждання. Іншими словами, це символіка.

Так само, як у притчі про овець та козлів, які містяться в Євангелії від Матвія. В історії, яка витає десь між притчею і простий проповіддю Ісуса, говорить про Страшний Суд, коли грішники будуть вигнані «у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його»

У цьому розділі проповіді / притчі досить прямий і явно не вигаданої історії як про багатого і Лазаря. Притча закінчується очевидним посиланням на нескінченні борошна: «Тоді [неправедні] йтимуть у муку, а праведники в життя вічне» З цих причин, вівці і козли розглядаються в якості популярної концепції пекла.

Тим не менш,  богослови стверджують, що ця інтерпретація Вівці та Кози суперечить низці інших біблійних віршів, які пояснюють долю неправедних на Страшному Суді, як вогняне знищення за допомогою «другої смерті»

Якщо неправедні будуть знищені, вони не зможуть мучитися вічно. Деякі біблійні вчені стверджують, що вогонь покарання, який описується як вічний, не означає, що нечестиві будуть покарані горіти там на всю вічність. Швидше за все, покарання означає повне знищення у святому вогні. Іншими словами, вічне покарання ( «aionios kolasis» ) просто означає негайне знищення.

Тлумачення «aionios kolasis» вічної смерті — це контраст з «вічним життям» праведників. Як «обрізка дерев» — Іоанна 15: 6: «Якщо ви не буде в Мені, ви, як гілка засохла; а такі гілки збирають і кидають у вогонь і спалюють. Покарання в цілому — смерть як вид покарання.

Якщо Пекло існував, то що він насправді? Іустин Мученик, Климент Олександрійський, Тертуліан і Кипріан були серед тих, хто вважав, що пекло — це буквальне місце вогненної борошна. Оріген і Григорій Ніський не згодні: пекло це просто відділення від Бога. У той час як ідею вічного прокляття вогняного можна знайти в апокрифічному Апокаліпсисі другого століття від Петра, ідея не була домінуючою в християнському мисленні приблизно до п’ятого століття нашої ери.

Грецький філософ і математик Платон, якому французький історик Жорж Minois приписує «найбільший вплив на традиційні погляди пекла» серед всіх ранніх філософів, стверджує про загробне життя, що там грішники будуть покарані або винагороджені в пропорції до їх вчинків у житті.

Незалежно від ваших поглядів на існування Ада, гріх вимагає конкретного покарання — за Платоном. Така концепція не має біблійної підтримки, але ідеї філософа можна виявити в багатьох популярних християнських версіях про загробне життя, в першу чергу, це Пекло Данте.

У наш час, багато християнські конфесії відійшли від концепції Святого Августина Ада, як фізичного місця під землею. Навіть поважна католицька церква вирішила піти з потоком Катехизму Католицької Церкви, затвердженої від Папи Римського Іоанна Павла II в 1992 році, заявивши, що Пекло просто стан «остаточного самоісключенія від спілкування з Богом».

У Давньоєгипетської релігії, наприклад, показана печера, що містить «озеро вогняне», де душі грішників були покарані за свої злочини. Ранні релігії Месопотамії також вважали, що злочинний світ лежить під землею. Особливо цікаве порівняння Ада у зороастризму.

У ранніх зороастрийских текстах, душі грішних судять після смерті і засуджують на вічне покарання в підземний світ. Книга Арди Viraf описує пекло як яму, повну вогню, диму, смороду і демонів. Душі катують залежно від тяжкості їх гріхів в житті, і все це під головуванням Ангра Майнью, великого злого духа, який сміється і знущається над нещасними в пеклі, замість їх Бога-Творця.

Це звучить дивно. Зороастрійський пекло «Тартар» укомплектований демонами, і править там диявол. Є чому дивуватися, адже грішник, чорт візьми, несе покарання, в той час як демони зороастризму отримують захват у розробці винахідливих тортур для кожного конкретного гріха. Справді, книга Арди Viraf виразно нагадує пекло Данте.

Навіть тонкі докази Ада в Новому Завіті виглядають дивно, в порівнянні зі Старим Заповітом, який явно не має ніякого поняття Ада взагалі. Такі писання, як Іов 3: 11-18 припускають, що смерть це просто припинення життя: «Чому я не загинув при народженні, і не помер, як прийшов з утроби.,, Зараз я б, лежачи в світі; Я б спав у стані спокою »

Проповідник 3:19 звучить ще більш скептично до можливості загробного життя, кисло зазначивши, що «доля людини, як у тварин; та ж доля чекає їх обох: людина не має жодних переваг над тваринами. Всі безглуздо».

Навіть на самому початку Біблії, в Книзі Буття 2: 16-17 і 3:19, покарання Адама і Єви за порушення інструкцій Божі не несе загрози пекельним вогнем, а обіцянку, що вони в кінцевому підсумку умірут, «Бо ти порох і в порох повернешся »

Якби Адам і Єва були в небезпеці мучаться вічно, вони були б попереджені про те, чи не так? Хіба Бог бреше, коли говорить їм, що вони повернутися в пил, якщо в його планах було замкнути їх у піч? Коли Каїн вбиває Авеля, Бог засудив його бродити по землі і навіть забороняє людям вбивати його.

Пекло це не більше ніж тактика залякування. Безліч церков і конфесій чіпляються за ідею пекла. Але чому? Не можна заперечувати, що протягом всієї історії, ідея пекла була використана в якості тактики залякування, щоб тримати людей у вузді.

Проповідник 18-го століття на ім’я Джонатан Едвардс став відомий за свої проповіді «Грішники в руках розгніваного Бога», що Бог може «кинути нечестивих в пекло в будь-який момент». Так страшно було його зображення пекла, що інші священнослужителі повинні були поспішати на допомогу збожеволілим прихожанам. Навіть у наш час, тема «вірити в пекло» йде в комплекті з описами криків проклятих і запахом паленої плоті.

Один автор описує як маленька дитина кричав в церкві, зізнавшись, що він «боїться пекла». Королева Англії Марії I, використовувала доктрину як привід для вчинення варварства. До винесення вироку групі протестантів до спалення живцем, вона нібито заявила: «Як душі єретиків є, щоб вічно горіти в пеклі, там не може бути нічого більш правильним для мене, щоб імітувати Божественну помста, спалюючи їх на землі».

Як і всі тактики залякування, ідея пекельного вогню може надавати потужне зчеплення на віруючих. Тим не менш, біблійних доказів страхітливої доктрини явно не вистачає.

Справді, Притча про багача і Лазаря, часто наводиться як докази біблійного вчення Ада, насправді має протилежне повідомлення. Наприкінці притчі, Авраам відмовляється послати Лазаря назад на Землю, щоб попередити грішників про таку страхітливої долі, яка чекає їх у загробному житті, стверджуючи, що праведність може прийти тільки з віри, а не зі страху надприродного покарання.

Апофеоз дремучего невежества

Вы не видите рабства в христианской религии ?